Zašto je čitanje korisno

Čitanje je korisno, ma koju knjigu da uzmemo ili makar novine. Bitno je da se možemo da dobijemo dobru informaciju. Pomaže nam da otvorimo um i da imamo drugačije poglede na svet. Imamo dosta koristi od čitanja, a u tekstu ću nabrojati samo neke.

Može da bude jako zabavno

 

Književnost je veoma raznovrsna i nemoguće je da pronađete knjigu u kojoj možete da uživate. Poistovećujemo se sa likovima iz knjiga, proživljavamo svakakve avanture i nemoguće je da ne postoji knjiga za svakoga.  Samo je bitno da nađete pravi žanr.

Besplatno je

 

Besplatno je ako tako želite. Imate skoro svuda biblioteku, a članstvo je oko 10 e u proseku. Zašto da ne? Ne nagomilavate knjige. Imate sve koje želite kad god. Možete naravno i da kupujete, a ja sam za obe opcije. Ipak, knjiga košta, a čitanje je besplatno. Iskustvo ne košta ništa, ali mnogo vredi. Uvek možete potražiti na internetu i naći ćete mnogo besplatnih knjiga.

Možete da naučite nove reči

Dok čitamo nailazimo na nepoznate reči. Što više čitamo, za više reči ćemo obogatiti rečnik. Bogat vokabular može da bude velika prednost tokom školovanja ili traženja posla, naročito kada želimo da ostavimo dobar utisak na svoje kolege, prijatelje ili saradnike.  Izražavanje svog mišljenja na pravi način može da bude veoma važno za veze koje ostvarujemo u životu. Korišćenje pravih reči u nekim trenucima može da spreči konflikt. Zato postoji recimo u kurs asertivnosti pored čitanja. Knjige ili novinski članci mogu takođe biti veoma korisni kad učimo neki strani jezik. To je zabavan način učenja novih riječi, ali i fraza te gramatike jezika. Isto može da se radi uz film ili seriju.

Usvajanje novog znanja

Čitanje je učenje. Šta god čitali, bilo roman ili neke naučne članke, uvek usvajate nove informacije. Načitane osobe koje rade na svom obrazovanju i intelektualnim sposobnostima obično imaju više samopouzdanja.

Koncentracija

Provodimo dane radeći mnogo stvari istovremeno. To može da optereti naš um. S druge strane, čitanje zahteva koncentraciju i mir. Zahteva da se posvetite samo jednoj stvari u tom trenutku, a to je ono što čitate. Mnogi ljudi, čak i kad žele, ne mogu da se koncentrišu. Zato je čitanje dobar način za poboljšavanje sposobnosti koncentracije, što može značajno poboljšati produktivnost.

Tehnika za opuštanje

Mnogi ljudi previše razmišlja o svojim problemima i često im je potrebna pauza od svakodnevnog života. Knjiga će pomoći da se opustite, kako bi kasnije mogli da se vratite rešavanju problema.
Možete da prekratite vreme. Ovo je jedna od prednosti čitanja koja je veoma praktična – možete čitati dok se vozite u autobusu, automobilu, čak i dok čekate u redu u banci. Na ovaj način ćete uneti malo zabave u te dosadne, svakodnevne aktivnosti, koje ponekad traju dugo.

Čitanje je ugodno i korisno! Treba samo da otkriješ koji žanrovi i teme su pravi za tebe. I znaj da nije bitno koju knjigu čitaš, onu koju držiš u rukama ili online ili preko čitača. Svejedno je. Knjiga nije kao mermerna ploča u kuhinji da moraš da možeš da je pipneš I da mora da ima lepe korice, bitno da je vidiš i čitaš.

 

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar