Učenje jezika i izgovori

 

Koji su to izazovi tokom učenja jezika? Šta je to svakom teško?

 

  1. Teško je učiti strani jezik

Naučiti neki jezik nije teško samo ako to želite. Za uspešno savladavanje svakog jezika postoji jednostavni recept – učenje i motivacija. Bitno je okružiti se jezikom koji učimo, čitamo ga i slušamo više, vežbamo pismenu korespondenciju i govor. Nama je danas lakše nego nekim generacijama ranije, jer nije bilo tako sve dostupno uvek na internetu. Nije ni postojao internet.

 

Prekasno je da započnem s učenjem nečeg novog

Mnogi veruju da samo djeca imaju sposobnost brzog učenja. To je mit. Tačno je da deca brže pamte, ali odrasle osobe zato poseduju veću lepezu opšteg znanja, dublje poznavanje raznih tema i bolje razvijeno logičko razmišljanje. Zahvaljujući tome i učenje jezika može da bude olakšano, jer jezik nije samo gramatika. Tu je i kultura određenog govornog područja, geografske znamenitosti te ostale zanimljivosti koje deca teško mogu povezati u jednu celinu.

Nisam talentovan

Činjenica je da svi možemo naučiti jezik, samo ako to želimo. Ono što treba uzeti u obzir jest da je svaki čovek drugačiji te da usvaja znanje različitom brzinom, pa će nekima više odgovarati individualna nastava, a nekima grupni kurs. U mnogim državama stanovništvo se svakodnevno služi s nekoliko jezika. Ne zato što su posebno talentovani za to, nego zato što koriste te jezike u svakodnevnom životu. Dakle, važnija je želja i volja za učenjem od neke urođene sposobnosti.

Strah od komunikacije na stranom jeziku

Ovo je sasvim normalna pojava koja se javlja kod gotovo svih koji uče strani jezik. Svi bismo odmah da govorimo kao da smo rođeni u nekoj zemlji čiji jezik učimo. To je u redu, ali nije moguće. Niko nije toliko genijalan. Ipak, može se sve, pa učite reči kroz rečnike, filmove, serije, muziku. Vežbajte. Bitno je da ne odustanete. Možete da instalirate aplikacije na telefonu takođe.

Učite koliko možete, svakako, neće Vam odmah biti potreban jezik za prodaju stanova u Beogradu, ali možete bar da naručite kafu u Istanbulu, ako učite turski mesec dana bar.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar