Tablet - koliko je koristan?

 

Umesto hrpe knjiga, ponesite gedžet koji bez problema stane u torbu za plažu, nije puno teži od velikog peškira. Pročitajte kako i gde možete da ih nabavite..

 

Dok ste na plaži, možete plivati, ali i čitati. Isto važi za park ili terasu. Možete da uživate gde god da ste. Umesto gomile knjiga iz knjižare ili kućne biblioteke možete poneti gedžet. 

 

Digitalne knjige možete čitati na pametnim telefonima, tabletima i e-čitačima. 

Kako biste smartfon i tablet pretvorili u knjigu, dobro će vam doći aplikacija koja se može nositi s različitim formatima u kojima dolaze e-knjige.

Među besplatnim aplikacijama preporučujemo Kindle u kojem će vam uz ogroman broj naslova, na raspolaganju biti opcije za nameštanje veličine slova, svetla i još neke druge korisne postavke.

Proverite hoće li Vam više odgovarati Google Play Books, Bluefire Reader (Nook Kobo ili Wattpad. Sve ove aplikacije su besplatne.

 

Kako odabrati pravi uređaj za čitanje tokom leta?

Sunčevo svetlo

Osim ako nisu visoke temperature u pitanju, vrućine neće naročito naškoditi e-čitaču (iako verovatno hoće pametnom telefonu ili tabletu). Jako sunčevo svetlo je problem svakog LCD ekrana jer ga čini znatno slabije čitljivim, a i skloni su stvarati jak odsjaj. Ako ne želite da stalno zaklanjati ekran poželite da pogledate još jedno poglavlje, uređaji sa LCD ekranom nisu za vas. 

Baterija

Ovo je lako. Prednost treba da date uređajima koji koriste e-mastilo (Kindle, Kobo, Nook i slični). Potrajat će višestruko duže između punjenja nego LCD ekrani.

Šta Vam treba?

Jeste li osoba koja nosi sve knjige što ih planira pročitati tokom godišnjeg odmora, volite li da kupiti nešto online u trenutku ili ne možete da sačekate da se vratite kući da biste proverili šta vam je to preporučio neko?

Ako ste zadovoljni onim što ste poneli, nećete imati velike potrebe za uređajem kojim možete kupovati i preuzimati nove naslove putem interneta. Ako niste, potražite uređaj koji podržava mreže 3G/4G (Kindle Paperwhite ili Voyage, recimo) ili Wi-Fi. 

Veličina

Veliki uređaji nisu najbolji izbor za čitanje na plaži. Verovatnije je da će vam više odgovarati nešto kompaktnije kao što je petoinčni (12,7 centimetara) Kobo Mini ili početni Kindle sa ekranom dijagonale šest inča (15,2 cm). Smartfon je OK, bar što se veličine tiče.

Formati

Digitalne knjige dolaze u brojnim formatima, među kojima su najčešći ePub, MOBI, PDF, RTF, Word, JPEG…Obratite pažnju na to koje formate e-knjiga podržava vaš e-čitač, pa uporedite to s naslovima dostupnima online. 

Rizici

Koliko god bili oprezni, veliki su izgledi da će vaš uređaj pre ili kasnije imati susret s vodom ili čvrstim predmetom. Pazite više da ne biste došli do situacije da morate da idete u servis mobilnih telefona i tableta.

Stoga je bolje da odaberete robusnije i jeftinije uređaje, poput već spomenutih Koboa Mini i osnovnog izdanja Kindlea. 

 

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar