Saveti za lakše učenje

Fokusiraj se

Ako se za vreme ispita ne pomeraš od knjige, onda znaš koliko učenje može biti stresno i iscrpljujuće. Dopusti svom mozgu da dođe sebi i da napuni baterije. Pauze mogu da ti pomognu da sve dođe na svoje mesto. Zahvaljujući tim trenucima imaćeš više volje za nastavak učenja.

Pored produktivnosti, pauze pozitivno utiču i na kreativnost. Nije loše za tebe da počneš da stvaraš mape uma. Koristi što više asocijacija i boja.

Izbegni telefon

Sigurno već znaš da ti društvene mreže odvlače pažnju. Ako uspešno ostavljaš mobilni sa strane dok učiš, nemoj ni da ga uzimaš tokom pauze.  Korišćenje društvenih mreža značajno povećava nivo stresa.

Odspavaj

Bolje bi bilo da iskoristiš pauzu za 10-20 minuta dremanja. Povećat ćeš produktivnost i fokus na obaveze. Duže spavanje neće doneti očekivane rezultate. Već pola sata dremanja biće previše.

Hrana je bitna

Iskoristi pauzu za zdravu užinu. Namirnice kao što su orasi I bademi su odličan su izbor jer će ti dati potrebnu dozu energije. Naravno, nemoj da zaboraviš na vodu. 

Budi aktivan

Znaš li da protein koji tvoje telo stvara za vrijeme treninga utiče na deo mozga zadužen za pamćenje? Možda nije loše da razmisliš o tome da kratke pauze iskoristiš za razgibavanje ili makar jogu ili pilateš, eventualno šetnju. Oko 20 je minuta više nego dovoljno vremena za laganu i korisnu aktivnost. Primetićeš da pored boljeg pamćenja se osećaš i smirenije.

Ne odustaj

Uz dobro uređen prostor za učenje fokus će da bude odličan. Čim se vratiš za svoj sto posle pauze bićeš spreman za još učenja.

Ugodi sebi

Pored pauza za seriju ili film, izlazaka ili razgovora sa prijateljima, kupi sebi sve što ti treba za lakše učenje. Počev od svezaka, knjiga, papira, pa i ukrasnih, papirnate slamke mogu da budu korisne, jer voda je neophodna za dobro učenje.

Bitan je uspeh i neka ti to bude motivacija.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar