Saveti za kupovinu online

Mnogobrojne prodavnice i trgovinski lanci snižavaju cene, a mnogi kupci se odlučuju i za kupovinu putem interneta. Evo nekoliko saveta ako i vi kupujete online.  

 

Sedam saveta za bezbednu kupovinu preko interneta:

 

1. Preporučuje se upotrebu sajtova koji imaju zagarantovani nivo zaštite. Sigurni sajtovi za plaćanje sadrže opciju aktiviranja usluge MasterCard 3D Secure ili Verified by Visa, koje omogućavaju bezbedna internet plaćanja. Svakako, najbolje bi bilo da izguglate prodavnicu, firmu, brend, pre nego što nešto kupite.

2. Obratite pažnju na simbol katanca pored veb adrese - ukoliko je označen crvenom bojom, ili ukoliko pretraživač izbaci upozorenje da sertifikat nije validan, nikako ne treba unositi podatke o platnoj kartici.

3. Ne preporučuje se korišćenje kartice za plaćanja na nepoznatim sajtovima igara na sreću, kao ni na sajtovima za odrasle. Možda to nije baš pravi sajt za to i možete da imate velike probleme, iako piše negde da ste srećni dobitnik.

4. Nikada ne treba unositi PIN kod prilikom kupovine putem interneta, banke nikada neće tražiti dostavljanje PIN koda. To je samo vaša bezbedonosna šifra. Niko to ne treba da zna.

5. Nikada ne treba slati fotokopiju kartice mejlom.

6. Preporučuje se izbegavanje kupovine sa deljenih računara, na poslu ili slično.

7. Potrebno je da pročitate sva obaveštenja i poruke koje se pojave na ekranu pre plaćanja.

 

Uzmite u obzir i troškove i vreme potrebno da vaš paket prođe carinu. Ono što je bitno je da ne možete da kupite neki stan ili auto online, pa neće biti velika šteta. Ipak još uvek samo možete da budete neko ko vrši prodaju stanova u Beogradu, automobila, telefona, ali ne može sve online, sem oglašavanja. Srećno!

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar