Putopisne knjige

Za ljubitelje književnosti je možda najbolje da se okrenu putopisnim knjigima u ovom trenutku. Na taj način će spojiti dve lepe i korisne stvari – uživaće u čitanju, a istovremeno upoznati i nove predele kroz odabranu literaturu.

Ovo je naša preporuka putopisnih knjiga, u kojima ćete sigurno uživati.

Putovanje kroz Portugaliju, Žoze Saramago

Ova knjiga je odlična prilika da upoznate istoriju Portugalije, ali i njenu kulturu, te da saznate mnoge zanimljivostima o ovoj zemlji, što ćete sigurno kroz ovaj putopis uspeti.
Ne može se reći da je u pitanju turistički vodič, jer se Saramago potrudio da predstavi Portugaliju iz svog ugla i da upozna čitaoce sa svim njenim lepotama. Upravo zato ova knjiga ima veliku vrednost.
Portugalac poreklom, Saramago se potrudio da čitaocu približi svoju zemlju i upozna ga ne samo sa njenom kulturom i istorijom, već i sa izuzetno bogatom tradicijom.
Meni je bila jako naporna za čitanje jer koristi previše toponima, nije uopšte lako izdržati dok dođe do neke radnje, ali vredi pogledati ko voli Portugaliju i njene predele.
Evropa i Evropljani: zapisi sa putovanja, Vladeta Jerotić
Sve što nosi ime Vladete Jerotića je kvalitetno. Ako vam je teško da čitate, imate njegove govore, ali i razgovore sa drugima u ,,Agape” emisiji.
Čitalac ima priliku da se upozna sa viđenjem profesora Jerotića o tri evropske zemlje. U delu su predstavljeni utisci o Nemačkoj, u kojoj je bio 1969. godine, zatim o Švajcarskoj, gde je radio kao terapeut, kako ju je on video 1978. i o Engleskoj iz 1989. godine.
Ovo delo profesora Jerotića je spoj prikaza doživljaja i njegovih iskustava u sve tri zemlje, uz neizostavna razmišljanja o svemu tome sa aspekta filozofije i psihologije.

Mongolija, Bernardo Karvaljo

Ovaj putospini roman se smatra vanvremenskim. Pisan je na osnovu ličnog iskustva autora, koji je boravio u ovoj neobičnoj zemlji dva meseca. Tokom boravka je uredno vodio i dnevnik, na osnovu koga je i nastao roman.
Kroz radnju romana, čitalac uspeva da stekne jasan utisak o ovoj interesantnoj i neobičnoj zemlji, kao i o ljudima koji tu žive.

Putnik po Svetoj Gori: Svako svoj Atos nosi u sebi, Boris Subašić

Posebno će pripadnice nežnijeg pola biti impresionirane ovim delom, jer će imati priliku da na najlepši mogući način otkriju Svetu Goru – kroz vešto pripovedanje. S obzirom na to da ženama nije dozvoljen ulaz, onda svakako vredi da nekoj osobi poklonite knjigu, ako je zanima Sveta Gora, religija i sve što je nedostupno.
Poznato je da Atos privlači mnoge Srbe, te da se ne odlučuju svi da Svetu Goru i posete. 

Kuhinje sveta za neupućene

Ovde možemo da naiđemo na svetsku kuhinju, indijsku, tajlandsku, francusku, ali zašto da se ne upoznate sa različitim kuhinjama ako ne stižete da putujete. Na kraju krajeva, odlična je da se stavi na radnu ploču za kuhinju, zar ne?

Nadam se da su vam predlozi bili zanimljivi.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar