Police za knjige kao ukras?

Polica se na engleskom kaže šelf (shelf), a šelfi su slike polica na različite načine.

"Želim da dam život policama za knjige. Vidim ih kao prozor u ono što vi mislite, gde ste bili i gde želite da idete", kaže za "Vog" dizajner enterijera Vindzor Smit, čiji su klijenti poznate ličnosti, među njima i Gvinet Paltrou.

Koje savete nam nudi?

,,Pokušajte da sortirate po boji knjige, ne po temama i imenima pisaca."

To znači da na jednu policu poređate samo bele knjige i bele ukrasne predmete ili teget, crvene. Sećate se nekad su sve knjige bile crvene ili bordo ili smo koristili uvijače. Ja iskreno nisam za ovu varijantu jer su knjige tu da se čitaju, ali opet bolje I to nego da se ne čitaju. Samo je pitanje kako da nađemo neku knjigu.

"Ako volite minimalistički stil, uvijte sve knjige u papir iste boje, u crni na primer, a onda flomasterom ispišite nazive dela i imena autora."

Možete da ih uvijete i u platno, jednobojno ili možda sa nekim dezenom ako želite lepšu policu.  

"Zlatni elementi će policama dati luksuzni izgled."

Ukrase stavljajte ispred knjiga, pod uglom ili kao potporu. To će uneti malo dinamike i učiniće da vaše police ne izgledaju dosadno i sterilno, kao u knjižari ili biblioteci. Ono što je bitno je da sada stvarno postoji ogroman izbor držača za knjige. Kod mene postoji velika kasica za sitan novac koja drži knjige da ne padnu, jer je polica slobodna, nije regal.

"Ukrasi mogu biti male skulpture, ramovi za slike, korali, školjke, osušeni cvet... Mala lampa, na primer, će učiniti da vaša polica zablista."

Polica može da liči i na improvizovani bar! Stavite među knjige flaše vina, nekoliko kristalnih čaša.

Ipak, polica po mom mišljenju, ne treba da bude baš takva. Onda možete da napravite neku i od mermernih ploca za kuhinju.

 

"Polica može da priča o vašim avanturama sa putovanja."

Među knjige u povezima od crne ili teget kože, poređajte suvenire koji su karakteristični za određene zemlje.

"Nežno roze i korice boje lavande, deluju sentimentalno i probudiće radoznalost kod mnogih koji posete vaš dom. Možda vam postave pitanja koja će vam pružiti priliku da ispričate neke zanimljive, drage uspomene..."

I na kraju, još jedan savet popularne dizajnerke, koji nema veze sa estetikom: 

"Knjige su lepe. Nemojte kupovati Kindle".

Ali nemojte ni da mislite o njima kao ukrasima za dom. One to nisu, one nisu samo to. One su mnogo više od toga i mnogo govore o vama.

Autor Jovana Vilimonović

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar