Kućna biblioteka-kako nastaje?

Kako odabrati pravo mesto za istu?

Ne može da bude baš svuda, mora da se izdvoji, mora da se uklopi, da bude lepo i udobno. Kako to da postignete?

Odaberite deo stana u kom nije prometno. Bilo bi idealno da je reč o posebnoj sobi, mada će i kutak u mirnom delu dnevne sobe da bude dobro rešenje. Zatim razmislite da li vam je važno da sve knjige koje imate budu izložene, pa procenite koliko velike police treba da nađete. Razmislite i o bojama koje se uklapaju u postojeći dizajn, kao i o tome da bojom istaknete biblioteku.

Važno je i dobro procieniti prostor koji možete odvojiti za biblioteku - da li ćete da ga delite s nekim, treba li negde da stavite računar ili laptop ili drugu opremu, stane li vam u taj prostor fotelja makar?

Kad birate i postavljate police, iskoristite prostor u visinu, posebno iznad vrata ili iznad kauča. Uzmite u obzir da su knjige teške. Police moraju da budu pričvršćene.. Ako niste sigurni kako odrediti težinu i tačke opterećenja, zatražite pomoć stolara. Uvek je bolje smestiti je u prizemlje.

Prostor uz stepenice idealan je za smeštanje biblioteke, a može da posluži i kao kutak za prelistavanje knjiga, časopisa i izbor one koju ćete da čitate, pa i za to da pročitate nekoliko stranica. Trebaju vam dva-tri jastučića i malo mesta na polici za kafu ili čaj.

Ispraznite jedan deo sobe, izradite police sa svake strane, a u ćošak ispod možete da smestite fotelju ili dvosed.

Ključna stvar je dobro osvetljenje. Najbolje je mesto pokraj prozora, da možete da čitate knige po dnevnom svetlu. Za večernje čitanje treba vam samo lampica koja baca dobro svetlo na knjigu. Ako imate dobar pogled kroz prozor, to može da ulepša i dane i noći.

Za potpuni sklad materijal za police uskladite s ostalim materijalima koji prevladavaju u prostoriji. Sto može da bude od drveta, mermerni klub stolovi su isto lepi ili neki stakleni. Bitno je da imate knjige, sve ostalo se da srediti.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar