Kućna biblioteka

Prednosti odrastanja u kući punoj knjigama se vide i kad je osoba odrasla.

Istraživači su analizirali podatke iz Programa za međunarodno ocenjivanje sposobnosti. Istraživanja iz programa, u periodu od 4 godine i  obuhvatili su ljude trideset i jedne države, uključujući SAD, Kanadu, Australiju, Nemačku, Francusku, Singapur i Tursku.

Svima koji su učestvovali postavljeno je pitanje koliko je bilo knjiga u njihovom domu kada su imali 16 godina. Rekli su im da jedan metar polica sadrži oko 40 knjiga.

Birali su iz niza ponuđenih odgovora, čiji je raspon bio od 10 ili manje do više od 500.  

Pismenost je definisana kao sposobnost efikasnog čitanja kako bi učestvovali u društvu i postigli lične ciljeve. Učesnici su radili testove od osnovnog do naprednog nivoa veštine razumevanja, od čitanja kratkih tekstova o jednom podatku, do spajanja informacija iz složenih tekstova.

Testovi sa brojevima merili su sposobnost upotrebe matematičkih pojmova u svakodnevnom životu, dok su testovi vezani za informatiku imali za zadatak da procene sposobnost upotrebe digitalne tehnologije u komunikaciji sa drugima.

Rezultati sugerišu da su količine knjiga koje su imali u kućama dugoročno uticale na osobe.

Svuda veličina kućne biblioteke ima veliki uticaj na pismenost.

Odrastanje sa nekoliko knjiga u kući povezano je sa nižom prosečnom stopama pismenosti, dok je odrastanje sa oko 80 knjiga bilo prosečno. Pismenost se povećavala s brojem prijavljenih knjiga, do 350, i dalje se nije povećavala.

Slično tome, širom sveta prilično je značajan uticaj kućne biblioteke na računanje. Uticaj na tehnološke veštine bio je manji.

Ovi rezultati postavljaju dva zanimljiva pitanja. Prvo: da li će ovakva istraživanja biti važna u budućnosti, pošto će štampane knjige postati manje bitni izvori znanja u digitalnom dobu?

Možda, kako pišu Sikora i njene kolege, ali za sada je kućne biblioteka imaju pozitivan uticaj na adolescente i tako je u mnogim različitim društvima, i ne deluje da se uticaj vremenom smanjuje. Štaviše, veličina kućne biblioteke povezana je sa višim nivoima digitalne pismenosti.

Ako kao tinejdžer provodite vreme čitajući knjige s kućnih polica, od toga ćete dugo imati koristi u životu.

Bilo da imate kućnu biblioteku, idete u biblioteku, pak na kvarcnoj ploči u kuhinji imate kuvare, bitno je da se okružite knjigama, pa ćete sigurno kad tad da ih pročitate.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar