Kako srediti police?

 

Da li redovno sređujete police za knjige ili ne? Većina to ne radi redovno jer nije nikad hitno, složićete se. Nemojte samo da stavljate knjige bez ikakvog reda, a ako to radite, onda pazite da ih ne oštetite. Vreme je da ovog leta to rešite i da možete čak i da se slikate ispred iste.

Evo nekoliko saveta kako da osvežite police i da ih bolje organizujete.

Spremanje i brisanje police

Ovaj savet zvuči prosto, ali to ne umanjuje njegovu važnost. Skinite sve knjige sa polica, dobro ih obrišite i složite ponovo. Pri tome se rešite nekih starih knjiga koje sigurno nećete ponovo da čitate i poklonite ih nekom kome su potrebnije. Tako ćete da napravite mesto za nove knjige. Nakon što završite sa brisanjem i slaganjem, iznenadiće vas količina slobodnog prostora koji ste dobili sređivanjem.

Promena je dobra

Kako slažete knjige? Po veličini ili boji. Uvedite promenu. Pratite sopstveni osjećaj za lepo. Polovinu knjiga složite vodoravno, jednu na drugu, a ostale naslonite na njih ređajući ih vertikalno. Mogućnosti su zaista neiscrpne. Neka bude samo slična tematika, da biste znali gde je šta.

Dekorativni predmeti

Zaboravite na to da knjige moraju da budu jedino što vidite na policama i prestanite ih ređate duž cele police. Ostavite slobodan prostor koji ćete ispuniti dekorativnim predmetima, kao što su fotografije u ramu, vaze ili sveće. Tako će police s knjigama izgledati kao da ih je aranžirao profesionalni dizajner enterijera.

Premestite police

Kada ste već odvojili vreme da izvadite sve knjige iz polica, razmislite da li možete da je negde premestite. Ovaj potez nije toliko radikalan kako izgleda. Kućna biblioteka je veoma bitna u svakoj prostoriji te će čak i minimalno pomeranje da unese veliku promenu.

Vrste polica

Nekad neka polica može da bude napravljena standardno i da ima više pregrada. Nekad može da nema, može da bude od stakla, da bude samo jedna polica, a može da se koristi neki tip radne ploče, koja će se ugraditi, bilo da je od mermera ili drveta i da izgleda luksuznije. Čak možete radne ploče u kuhinji da iskoristite za policu za kuvare.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar