Kako odabrati radni sto?

Radni sto je obavezan komad nameštaja ako radite od kuće ili učite bilo šta.

Bilo da se radi o dečjem radnom stolu ili o radnom stolu sa kompjuterom koji koristi cela porodica, vreme provedeno za njim je jako bitno. 

Postoje standardi za dimenzije i visinu radnog stola i stolice, a posebno treba voditi računa o pravilima koja važe za rad ispred računara.

 Radni sto mora da bude minimum 120 cm širok i 80 cm dubok. Ukoliko je monitor ravan, dubina stola može biti i manja. Razmak između očiju i monitora bi trebalo da bude minimum 50 cm. Ploča stola bi trebalo da je mat površine i svetle boje.

Prava visina stola se određuje tako da dok sedite ruke budu savijene u laktovima i da dodiruju sto, a da su vam ramena opuštena. Takođe bi trebalo da držite savijene noge pod 90 stepeni tako da vam stopala budu na podu.

Stolica mora da bude udobna, anatomska sa naslonom za ruke i s točkićima. Naslon i sedište stolice bi trebalo da budu podesivi da biste podesili ugao sedenja i visinu na kojoj sedite.

Uvek sedite pravo ispred monitora, tako da vam monitor bude u visini očiju.

 

Ukoliko radni sto služi za obavljanje nekog posla van radnog vremena ili za hobi, dimenzije stola zavise od toga šta se radi na njemu.

 Sto bi trebalo da ima ispod ili iznad radne ploče police ili fioke da bi se radna površina maksimalno rasteretila od suvišnih stvari. 

Radni sto u dečjoj sobi trebalo bi da stoji u mirnom kutku. Nije dobro da se sto nalazi na frekventnom mestu u sobi, pogotovu ako sobu deli dvoje dece.

Idealno mesto za radni sto je pored prozora zbog prirodnog svetla, ali da leđima bude okrenuti zidu.

Ukoliko sto nije pored prozora, nedostatak dnevnog svetla nadoknadiće radna stona lampa, koja je obavezna u svakom slučaju. Radni sto bi trebalo da dimenzijama bude prilagođen detetu u zavisnosti od uzrasta. Detetu treba da se obezbedi radni sto da ono ima motivaciju i želju da sedi za njim. Naravno, na prvom mestu je pravilno sedenje i udobnost, a zatim koje je boje sto i ostalo. Može da bude i od kvarcne radne ploče, ako nije dobro postavljeno kroz uslove koji su navedeni, onda ne vredi.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar