Kako najbolje naučiti engleski jezik?

Želite znanje engleskog koje će da traje? Pogledajte ove kratke savete.

Saznaćete kako da naučite engleski i otvorite sebi vrata svuda.Ukratko, glavni cilj je razvijanje 4 osnovne veštine koje su baza učenja svakog jezika: slušanje, čitanje, pisanje i govor.

Lingvisti koji su se bavili pitanjem kako najlakše naučiti engleski slažu se u jednoj stvari: slušanje je najvažnije na početku. Ako ste početnik, treba da se što više izložite jeziku – čak iako ga ne razumete. Vaš možak će upijati zvuke i početi da prepoznaje prvo reči, a onda i čitave rečenice. Najlakši način da ovo uradite je gledanje filmova i slušanje muzike.

Evo kako najlakše naučiti reči iz engleskog kada ste u gužvi:

Napišite reči na stikere i oblepite kuću njima. Stavite ih na mesta pored kojih sigurno prolazite stalno. Dovoljno je da u prolazu zastanete i za nedelju dana ćete ih pročitati ukupno bar 1 puta.

Prvo naučite reči koje su lako razumljive i opšte poznate u svetu: police, doctor, hotel, taxi, water, summer.

Dok šetate ulicom pričajte sebi šta vidite okolo - u mislima naravno. Opisivanjem okoline ne samo da vežbate reči, već i konverzaciju

Iskoristite najbolje aplikacije za učenje engleskog. One će čekanje u pošti, banci ili redu u menzi pretvoriti u priliku da obnovite sve što ste naučili.

Podesite engleski jezik kao glavni na mobilnom telefonu i kompjuteru. Svakako koristi da povremeno pročitate nešto na stranom jeziku .

Dolčeova lista je lista reči koje se najčešće pojavljuju u engleskom jeziku. One su prvo što treba da znate. Zbog njihove učestalosti ove reči nećete morati da ,,jurite’’, već ćete ih prirodno viđati svuda.

Kada izgradite osnovni fond reči, možete krenuti sa ozbiljnijim čitanjem tekstova. Što se osnovnog fonda tiče, dečja literatura je najbolja za početak. Rečenice su kratke i jednostavne i ovo je dobar način za ulazak u svet pisanog engleskog jezika. Kada osetite da ste napredovali, probajte kompleksnije, a tada je i pravo vreme da prevode u filmovima čitate na engleskom. Imajte u vidu da će učenje jezika za nekog biti kao polivanje trave baštenskim crevom, a za nekog kao košenje kosilicom. Bitno je da ne odustanete.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar