Gde učiti ruski jezik?

 

 

Gramatika ruskog jezika nije laka, ali nama koji smo govornici nekog iz slovenske grupe jezika je lakša jer je sličnija.  Jezik ima šest padeža (nema vokativ), svršene i nesvršene glagole, i tri roda, a to i mi imamo. S druge strane, izgovor i akcentovanje se razlikuju. Reči se ne pišu onako kako se čitaju i obrnuto. Morate da znate i neka posebna slova i glasove, kako se šta čita.

Ako želite da naučite ruski, najbolje je da prvo govorite engleski, jer na internetu ne postoji mnogo srpsko-ruskih izvora za učenje jezika, dok izvora za englesko-ruski ima puno.

 

Kursevi:

 

http://learnrussian.rt.com/ – Zvanični sajt RussiaToday sa lekcijama za učenje ruskog jezika. Ima oko sto lekcija i vežbanja za početnike.

www.russianlessons.net/ – Ovde možete naći nekoliko veoma dobrih audio i tekstualnih lekcija, zajedno sa gramatičkim objašnjenjima.

http://www.youtube.com/channel/UCywq_iLLxknp2B0lns9oAdw/videos – Sto srpsko-ruskih lekcija na Youtube-u. Mogu da budu korisne, ali zavisi šta vama tačno odgovara.

http://cytrussian.tuxfamily.org/ – Odličan kurs sa američkog univerziteta Prinston. Ima nekoliko delova.
 

https://www.youtube.com/playlist?list=PLF2F566484C119BF4 – kurs je na engleskom, ali može da vam bude od koristi. Lepo je sve raspoređeno.

 

Gramatika

http://masterrussian.com/verbs/conjugations.htm – Konjugacija često korišćenih glagola, kao i njihov svršen i nesvršen oblik.

http://russianlearn.com/ – Ovde možete menjati imenice kroz padeže ili slušati izgovor reči.

http://www.gramota.ru/slovari/dic/? – rusko-ruski rečnik gde za svaku ukucanu reč dobijete objašnjenje i neka osnovna gramatička pojašnjenja, sinonime, antonime i slično.

 

Ostali izvori

http://vk.com – ruski Fejsbuk. Osim što možete da stičete prijatelje , tamo postoje filmovi i muzika na ruskom jeziku.  Uključite sprski interfejs sajta.

http://www.forvo.com/languages/ru/ – sajt sa izgovorima stranih reči. Za ruski jezik postoji baza od 140 hiljada reči.

Ruska tastatura – rusku tastaturu ubacujete isto kao i srpsku ćiriličnu tastaturu. 

Aplikacija

http://www.memrise.com/ – veb aplikacija za memorisanje reči. Postoje i kolekcija sa ruskim rečima. Ova aplikacija je jako korisna i brzo se pamte reči.

Instagram profili

Na nekim profilima kao što su @sadraganomnakafi, možete dosta toga da naučite o ruskom. Ruski je završila na Filološkom fakultetu u Beogradu, a predaje ga na Višoj hotelijerskoj školi. Drži i svoju radionicu o unovčavanju znanja jezika.

Imate i još jedan koji se zove @ucimo.ruski, kao i treći koji se zove @ruski_jezik_.

 

Nadam se da je ovo bilo dovoljno informacija, a nemojte da posle bude da samo znate za bubaruse. Potrudiću se da izdvojim više opcija za neki drugi jezik, pa da što više naučimo.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar